Home » Blog » Jezelf ontwikkelen » Hoe nieuwsgierig ben jij?

Hoe nieuwsgierig ben jij?

door | 29 mei, 2020 | Jezelf ontwikkelen

Net zo nieuwsgierig als dit wasbeertje naar zijn eigen spiegelbeeld?

 

Ik zou zeggen, vooral nieuwsgierig zijn en blijven! Dat is heel gezond namelijk! 

Als je nieuwsgierig bent, dan hou je alle mogelijkheden open en kijk je met een open mind naar wat er om je heen gebeurt.

Vroeger had je zo’n spelletje waarbij je met je vingers een papiertje bewoog en dan koos je een kleur. Soms stond daar dan bij: O wat nieuwsgierig ben jij! Ook in poëzie albums stond er bijvoorbeeld: Hier mag je niet onder kijken.. en dat deed je natuurlijk wel! 

Ons brein is erop ingesteld zich te richten op wat je wilt voor jezelf. Dat kan dus beter iets positiefs zijn! 

En er is nog iets geks. Voor je onbewuste blijkt het woordje : NIET dus niet te bestaan. Denk maar aan het algemeen bekende voorbeeld: Denk NIET aan een roze olifant.. Wat ga je dan doen? Ja juist! aan een roze olifant denken natuurlijk. 

Alleen zal die er bij iedereen in zijn fantasie anders uitzien, maar dat maakt helemaal niet uit. Als het voor het onbewuste maar duidelijk is. Zo kun je je misschien wel voorstellen dat het dus niet zo handig is om te denken: Als ik nu maar niet ziek word! Of: als ik maar niet wakker lig vannacht.. Veel beter is om te focussen op wat je wél wilt. Bijvoorbeeld: ik ga me fit en gezond voelen, of: ik ga lekker slapen vannacht.

Dan snap je misschien dat het juist goed is om nieuwsgierig te zijn. Want als iemand bijvoorbeeld zegt: ik ben al jaren in therapie na een burnout en ik denk dat ik er nooit helemaal vanaf kom. Dan word ik nieuwsgierig. Want hoe weet je dat? Wie zegt dat? Wat geloof je over jezelf? Dus nieuwsgierigheid is ook vragen stellen. Niet alleen aan een ander maar zeker ook aan jezelf. 

Want wat kun je een plezier beleven als je gewoon op ontdekkingstocht gaat. Wie weet wat je allemaal tegen komt toch? Is dat niet veel spannender dan dat alles van tevoren al uitgestippeld is? Sommige medici doen dat hè. Dan zeggen ze: ja, die klachten, daar kom je nooit meer vanaf. Als je niet nieuwsgierig blijft dan ga je daar nog in geloven. Ze zullen het wel weten is een passieve houding die je onbewuste als het ware op slot zet. Je gaat je gedwee aanpassen aan wat de ander vindt. 

In zo’n situatie raak je uit balans. Je onbewuste maakt maar al te graag waar wat je jezelf voorspiegelt. Als je dit weet zou je alleen nog maar positiviteit willen uitstralen, want dat brengt je in contact met een scala aan mogelijkheden. Want wat is al het andere waar nog niet aan is gedacht? Welke kanten van de roze olifant zijn nog niet belicht? Stel de olifant maakt deel uit van een kinderpuzzel. Dan heb je ook een plaatje van de slurf. Dan denk je misschien: de olifant, dat is een slang.. dat moet het wel zijn. Maar nieuwsgierig als je bent ga je verder puzzelen. Dan zie je dat het niet het hele plaatje is. Er is nog een staart, een rug, poten en een kop. Was je nou niet nieuwsgierig geweest dan was je al bij ‘de slang’ gestopt. Wat had je dan niet aan inzicht mis gelopen! 

Dus wees vooral nieuwsgierig!

 

Over José

Volg mij ook op facebookIn mijn praktijk: De Verandering Zwolle bied ik een combinatie aan van klank- en hypnotherapie. Klank en de trillingen van de klankschalen zetten je cellen in beweging en de hypnotherapie geeft je inzichten waardoor je weer tot rust komt.

Inspirerende artikelen

Gerelateerde artikelen

Vogelvrij?

Vogelvrij?

Vogelvrij wat betekent dat? En zijn we vrij of vogelvrij? Ofwel: wat willen we met onze vrijheid? Willen we verandering, net als een rups die zich ontpopt tot vlinder?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin